Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 200 g żurawiny, suszonej
- 80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30
g wina Porto
oder 30 g czerwonego wina - 200 g mleka
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
oder 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 570 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 160 - 200 g masy marcepanowej
- cukier puder, do oprószenia
- Nährwerte
- pro 1 porcję
- Brennwert
- 1514.3 kJ / 361.9 kcal
- Eiweiß
- 5.8 g
- Kohlenhydrate
- 54 g
- Fett
- 14.3 g
- gesättigte Fettsäuren
- 7.1 g
- Ballaststoffe
- 2.6 g
- Natrium
- 84 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50 min
Tort Mimoza z ananasem
3h 30 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2h 30min
Korzenna przyprawa ze skórkami jabłek
1h
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 godz. 35 min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 godz. 15 min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 Std. 35 Min
Babka orzechowa
1h
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3h 40min
Tort Sachera
3h 30 min
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 godz.
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min