
Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
- Nährwerte
- pro 1 kromkę
- Brennwert
- 81.9 kcal / 343 kJ
- Eiweiß
- 2.5 g
- Fett
- 0.4 g
- Kohlenhydrate
- 17.4 g
- Ballaststoffe
- 0.8 g
- gesättigte Fettsäuren
- 0.1 g
- Natrium
- 224.8 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min