Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 225 g mleka
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
oder 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda, do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Nährwerte
- pro 1 kromkę
- Brennwert
- 675.9 kJ / 161.6 kcal
- Eiweiß
- 5.8 g
- Kohlenhydrate
- 26.9 g
- Fett
- 3.4 g
- gesättigte Fettsäuren
- 1.7 g
- Ballaststoffe
- 1.3 g
- Natrium
- 2457.3 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb drwala
24h 30 min
Chleb tygrysi
4 Std.
Chleb na parze
2u. 20min
Przyprawa do chleba
5 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min
Turecki płaski chleb
2h
Mleczne bułki do odrywania
4 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min