Kompatible Versionen
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 120 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
oder 2 łyżeczki suchych drożdży - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (optional)
- 250 g maślanki
-
olej rzepakowy, do natłuszczenia
oder olej kokosowy, do natłuszczenia
- Nährwerte
- pro 1 kromkę
- Brennwert
- 424.8 kJ / 101.6 kcal
- Eiweiß
- 3.4 g
- Kohlenhydrate
- 20.3 g
- Fett
- 0.6 g
- gesättigte Fettsäuren
- 0.1 g
- Ballaststoffe
- 1.3 g
- Natrium
- 113.9 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb jogurtowy
3h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb z ziarnami
2h 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb czworaczek
1h 30min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2u. 40min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Tradycyjne bagietki
2h 30 min